Effektiva Städtips – Enkla och smarta

 

Enkla men effektiva städtips för hushållet

Att städa ett hushåll är inte direkt raketforskning då de flesta föremål i hemmet kan rengöras med vad än du ramlar över.

Till att börja med, sök reda på några tomma lådor, en sop, en sprayflaska med fönsterputs, diskmedel och ett slipande rengöringsmedel om du har det. Om inte så använd bakpulver och vatten – det fungerar nästan lika bra. Om du har en gammal socka eller en dammtrasa till hands, så kommer det också göra susen, tillsammans med en gammal T-shirt för att rengöra golvet.

En miljö full av damm kan orsaka sjukdomar

Hushållsarbete kan göras enkelt med bara några få hjälpsamma och effektiva rengöringstips. Men att hålla ett hem rent är faktiskt inte ett själlöst arbete då lättare hushållssysslor kan verka avstressande och stärka hälsan. En miljö full av damm kan orsaka sjukdomar och kan t.o.m. skada lungorna, speciellt barns lungor.

Plocka av ytor – rena bordsskivor och ljusa fina fönster utan något som blockerar ljuset utifrån är båda bra för den mentala hälsan och för förmågan att koncentrera sig. Naturligt ljus är av bättre kvalité och kostar dessutom inget att använda. En lampa kanske inte drar så mycket ström, men att placera sitt skrivbord eller sin arbetsplats nära ett fönster är helt enkelt rent sunt förnuft. Försök att arbeta på dagen och vila på kvällen om det är möjligt. Det är även bättre för dina ögon.

Hemstädning bör göras dagligen

Att städa hemmet bör göras dagligen. Om man gör så hålls städningen på en ren underhållsnivå. Vilket betyder att den kan utföras rätt så snabbt och effektivt! Efter varje måltid så sopa lätt av under bordet och runt om i köket eller hela hemmet för den delen för att fånga upp lite damm. Visste du att det finns damm i rymden? Damm faller ner från universum, och det är helt naturligt att lite av det borde landa i ditt hem också.

En gång om dagen eller varannan dag bör man dammsuga och skura golvet. Sopen är bra till efter måltiden men dammsugaren får verkligen upp all smuts så att golvytan håller sig ren längre. En fuktig välanvänd trasa (eller en gammal bomulls t-shirt) med ett hål i mitten kan fånga upp de där minsta smulorna och ge en fantastisk glans.

Vanligt vatten tillsammans med ett flytande rengöringsmedel kan användas. T.o.m. en sked tvättmedel fungerar om det är väl utblandat med hett vatten. Fortsätt sedan att doppa trasan och vrid ur medan du skurar – men var försiktig med för mycket skum – lite rengöringsmedel räcker. Om vattnet i hinken börjar bli för mörkt, häll ut det i toaletten och gör nytt skurvatten.

Städa uppifrån och ner

Rent generellt så städa uppifrån och ner. Det innebär damma, torka av bordsskivor och fönster, och damsug och moppa sedan. Tänk tanken ofta ”vad är det som inte stämmer på bilden”. Det är hemligheten till att hålla hemmet i städat skick. Använd tvättmaskinen för att tvätta gardiner och mattor om möjligt. Gör det lätt för dig själv – ett hem ska man njuta i!

Tänk ut sätt att minimera arbetsbördan. Ta av dig skorna när du går in och använd inneskor. Efter en dusch, använd en gummiskrapa och skrapa av all fukt från väggarna för att förebygga mögel.

Vissa dagar kan vara åsidosatta för speciella projekt, såsom att rengöra kylskåpet, frosta av frysen, rengöra ugnen eller organisera förrådet. Rent generellt – tänk framåt. De tomma lådorna kan fyllas med kläder för andra årstider och stoppas undan. Samma gäller för gamla tidningar och trasiga leksaker – d.v.s. saker som inte kommer att användas igen. Fyll upp lådorna med sådant skräp och ta med lådorna utomhus – sedan direkt ner i soptunnan! Violà!