Rengöringstips för fläckar på mattan

”Arrgh, dessa fläckar på mattan!” ”Hur får jag bort dem?” Ta en titt på din golvmatta. Har den fläckar från när du spillde kaffe eller en annan dryck medan du gick genom rummet? Detta händer hela tiden, och nästan alla. Problemet är dock hur man får bort dessa fläckar. Lite destillerad vitvinsvinäger, lite varmt vatten och en ren trasa gör oftast jobbet. Men låt oss titta på några andra rengöringstips från duktiga städare i Eskilstuna.

Fläckborttagning och andra tips för mattrengöring

Först och främst: Skaffa inte en av de där billiga dammsugarna. Utan skaffa en med en kraftfull motor och HEPA filtrerings teknologi. Det starka suget kommer att få bort smuts från fibrerna i mattan och HEPA filtret kommer att fånga upp allergener och hindra att damm rymmer från dammsugaren.

Regelbundet underhåll av mattan

En regelbunden dammsugning med en bra dammsugare kommer inte att hålla dina mattor perfekt rena. Men det kommer att hjälpa att förhindra att smutsen sätter sig ordentligt i mattfibrerna. Om du är väldigt petnoga kan du självklart dammsuga varje dag, men för de flesta så är det inte praktiskt möjlig. Men det är verkligen en bra vana (och högt rekommenderat) att dammsuga områden med mycket aktivitet minst två gånger i veckan. På dessa områden så dammsug sakta över området, och dra fram och tillbaka och från sida till sida. Samtidigt som du överlappar det sista draget och gör det i inte mindre än sju drag.

Mat, dryck, smuts och andra fläckar

Mattschampo kan vara nödvändigt en eller två gånger per år för att få den där nya känslan, men vad kan du göra för att hålla mattan fri från fläckar efter den schamponerats? Oundvikligen så kommer det komma smuts på den, någon spiller mat eller dryck på mattan och så vidare. När det händer så är chansen större att du hindrar mattan från att fläckas om du torkar upp det som spillt på en gång, innan det fått en chans att sätta sig. Om du spiller något flytande, dutta upp omedelbart (gnugga inte, utan dutta) och försök få upp så mycket vätska som möjligt. Om man gnuggar hårt så kan man skada fibrerna i mattan. För att få bort fläckarna försök med sodavatten. Använd en ren torr trasa och dutta på sodavatten på fläcken. För en oljig fläck, försök med majsstärkelse och/eller bakpulver. För kaffe- och chokladfläckar använd outspädd vitvinsvinäger.

Minska på slitaget: Det finns ett ex antal saker som du kan göra för att minimera slitaget på både dig och din golvmatta. Till att börja med, försök att inte använda skor inomhus. Skor kan verkligen slita på golvmattor genom att platta till fibrerna. Men, å andra sidan, så kan bara fötter också förstöra golvmattor eftersom de överför hudoljor och smuts på mattan. Så utöver att ha ett hem där man inte använder skor inomhus, så se till att du också har ett hem där man alltid använder sockar eller tofflor. Att ha en dörrmatta vid ingången är ett bra sätt att påminna dina gäster om att ta av sig skorna innan de går på golvmattan.

Proper och regelbundet underhåll av din golvmatta kommer att ge den nytt liv och låta dig njuta av denna investering.